Murakkab:

Yulaf donalarining ta’mi engil achchiq va zaif hid bilan ajralib turadi, bu ko’pchilikka donalarning hididan tanish. Zararkunandalar tomonidan yuqtirilganda, hid seld, shuvoq, asal yoki sarimsoq rangini olishi mumkin. Agar o’rim-yig’im paytida don shikastlangan yoki unib chiqqan bo’lsa, uning ta’mi biroz shirin bo’ladi. Noto’g’ri saqlash sharoitlari tufayli yog’lar oksidlanganda – xiralashgan . Yuqori sifatli jo’xori, shuningdek, chiriyotgan yoki mog’orlangan hidga, mot sirt rangiga yoki qora dog’larga ega bo’lmasligi kerak.

Oziqlanish qiymati quyidagi nisbatlarda taqdim etiladi (100 g uchun):

To’liq qayta ishlanmagan jo’xori donining tarkibidagi kul moddalarining massa ulushi 3-4% ni tashkil qiladi . Ular orasida vitaminlar quyidagi tarkibga ega (qavslar ichida, o’rtacha kunlik iste’molning%):

100 gramm jo’xori tarkibidagi makro va mikroelementlarning tarkibi:

Tarkibda mavjud bo’lgan 55% uglevodlar orasida faqat 1,1% shakar mavjud. Qolganlari kraxmal. Bundan tashqari, jo’xori donalarida 12 ta muhim va 8 ta muhim bo’lmagan aminokislotalar mavjud. Deyarli barcha yog ‘kislotalari Omega-6 guruhiga kiradi va 100 gramm don bu turdagi kislota uchun kunlik ehtiyojning yarmini qoplaydi.

Yulaf donlarining boy kimyoviy tarkibi mahsulotning turli xil foydali fazilatlarini belgilaydi. Qayta ishlash usuliga qarab, jo’xori jigarni, o’t pufagini yoki oshqozon osti bezini tozalash uchun ishlatilishi mumkin . Ammo termosda pishirilgan jo’xori foydalari yanada kengroq va quyidagi ijobiy harakatlardan iborat:

Ikki o’nlab aminokislotalar endokrin tizimning ishida faol ishtirok etadi, buning natijasida tananing umumiy jismoniy va psixo -emotsional ohangi oshadi. Yod va marganetsni qabul qilish tufayli qalqonsimon bez va gipofiz bezining faoliyati ham yaxshilanadi.

Ratsionga jo’xori qo’shilishi xolesterin va yog ‘almashinuvini normallashtirishga yordam beradi. Mineral moddalar majmuasi yurak faoliyatini barqarorlashtiradi , mushaklarni mustahkamlaydi, qon tomirlarini elastik va o’tkazuvchan qiladi. Kompozitsiyaga kiritilgan mineral tuzlar va birikmalar ham miya faoliyatiga, buyraklar, jigar va oshqozon osti bezi faoliyatiga ijobiy ta’sir ko’rsatadi.

Manba: https://orehi-zerna.ru/oves-polza-i-vred/

Qo’llash mumkin bo’lmagan holatlar va tanaga zarar

An’anaviy tibbiyot bemorlarning barcha toifalari uchun jo’xori bilan davolashni tavsiya etmaydi. O’simlik mahsulotlari quyidagi kontrendikatsiyaga ega:

 yurak-qon tomir etishmovchiligi;

xolelitiyozning o’tkir shakli;

mahsulotga individual intolerans;

buyrak etishmovchiligi.

Yormalarda inson salomatligiga zarar etkazuvchi fitik kislota mavjud. Ushbu modda fermentlarning faolligini bostirishga yordam beradi, organizmdan foydali mikroelementlarni olib tashlaydi va fosforning so’rilish jarayoniga aralashadi.

Manba: https://vrachmedik.ru/3375-lechenie-ovsom.html#%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BF %D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B7 %D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D0%B2 %D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BB%D0%B5 %D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

  • оставить заявку