Murakkab:

Quyida atirgul kestirib yeyiladigan qismining 100 g ozuqaviy tarkibi (kaloriyalar, oqsillar, ozuqa moddalari, vitaminlar va minerallar) keltirilgan.

Kaloriyalar – 109 kkal
Oqsillar – 1,6 g
Yog’lar – 0,7 g
Uglevodlar – 22,4 g
Diyet tolasi – 10,8 g
Organik kislotalar – 2,3 g
Suv – 60 g
Mono- va disaxaridlar – 19,4 g
Kraxmal – 3 g
Kul – 2,2 g to’yingan
kislotalar – 2,2 g to’yingan

Vitaminlar
Vitamin PP – 0,6 mg Beta-karotin – 2,6 mg Vitamin A (RE) – 434 mkg Vitamin B1 (tiamin) – 0,05 mg Vitamin B2 (riboflavin) – 0,13 mg Vitamin C – 650 mg Vitamin E (TE) – 1 ,7 mgVitamin PP ( niatsin ekvivalenti) – 0,7 mg

Makroelementlar
Kaltsiy – 28 mg Magniy – 8 mg Natriy – 5 mg Kaliy – 23 mg Fosfor – 8 mg

Mikroelementlar
Temir – 1,3 mg Rux – 1,1 mg Mis – 37000 kg Marganets – 19 mg Molibden – 4330 mkg

Manba: https://ktoikak.com/himichesky-sostav-shipovnika/

Rosehip, bog ‘atirgulining yovvoyi qarindoshi sifatida dastlab ishlab chiqarilgan va uzoq vaqt davomida sog’liq uchun eng foydali o’simliklardan biri hisoblangan. Xalq tabobatida gulbarglari, ildizi, poyasi va bargidan tayyorlangan atirgul damlamalari keng qo‘llaniladi. O’zining shifobaxsh xususiyatlari tufayli bu o’simlik xalq orasida «o’rmon tabibi» deb ataladi. Atirgul kestirib, S vitaminiga shunchalik boyki, ular tarkibi bo’yicha hatto tsitrus mevalari va qora smorodinadan ham oshib ketadi.

Ko’pincha quritilgan yoki yangi atirgul kestirib olinadi va ular asosida choylar, sharbatlar, damlamalar va infuziyalar tayyorlanadi. Bu mahsulotlar nafaqat foydali, balki ta’mi ham yaxshi. Uyda tayyorlash uchun eng oddiy va eng samarali – bu butaning barcha shifobaxsh xususiyatlarini saqlaydigan atirgul kestirib, infuzionidir.

Rosehip, sovuq mavsumda va tez-tez kasal odamlar uchun muhim bo’lgan immunitetni ta’minlaydigan rutin va karotin tufayli aterosklerozning rivojlanishiga olib keladigan qon ivishini tasdiqlaydi.

Atirgul kestirib, tana uchun foydalari quyidagilardan iborat:

Umuman olganda, gul kestirib, quyidagi kasalliklar uchun juda kam qo’llaniladi:

Difteriya, ko’k yo’tal, uyquchanlik, skarlatina, atirgul kabi kasalliklarni kompleks davolashda asosiy dori-darmonlarni qabul qilish bilan bir qatorda terapevtik ta’sir ko’rsatadi va tiklanishni tezlashtiradi. Siydik-tosh kasalligi, trofik yaralar bo’lsa ham shifobaxsh xususiyatlaringizni ko’rsating, sinish paytida suyaklarning tezroq tiklanishiga yordam bering va eng qisqa vaqt ichida tuzalishi qiyin bo’lgan yaralarni davolashga yordam bering.

Atirgulning yaxshi tomoni shundaki, homiladorlik va emizish uni qabul qilishda cheklovlar emas. Homiladorlik davrida o’simlikning infuzioni faqat tanani mustahkamlaydi va onani sovuqdan himoya qiladi.

Biroq, infuzionni qabul qilishdan oldin, siz dozaga ehtiyot bo’lishingiz kerak, shifokoringiz bilan maslahatlashing; Odatda kuniga bir litrdan ko’p bo’lmagan ichimliklar ichish tavsiya etiladi.

Muhim! Bu o’simlik kuchli shifobaxsh ta’sirga ega, ammo og’ir kasalliklar uchun to’liq dori terapiyasini almashtira olmaydi.

Manba: https://tosik.ru/worms/plody-shipovnika-prigotovlenie-otvar-iz-suhogo-shipovnika-polza-i-recepty/

Qo’llash mumkin bo’lmagan holatlar va tanaga zarar

Homiladorlik davrida Rosehip

Hozirgi vaqtda gul kestirib, homilador yoki emizikli ayollar uchun zararli ekanligi haqida hech qanday dalil yo’q. Siz undan foydalanishingiz mumkin, lekin ruxsat etilgan chegaralarga bormasligingiz kerak. Homiladorlik davrida C vitaminining kunlik iste’molini oshirmaslikka harakat qiling – bu kuniga 75 dan 120 mg gacha. Bu taxminan 17 dan 30 grammgacha gul kestirib, boshqacha aytganda, 2-3 osh qoshiq rezavorlar.

Manba: http://kerimovanatalia.ru/shipovnik-poleznye-svoystva-i-protivopokazaniya/

  • оставить заявку